zaterdag 23 januari 2010

De Taal der Wetenschap


Altijd leuk om de wetenschappelijke artikelen in de zaterdagkrant te lezen. Het is soms eigenlijk niet zo van belang of je er iets van begrijpt. Het feit dat er wetenschappers zijn die zich elke dag bezighouden met de meest uiteenlopende onderwerpen is op zich al een hele geruststelling. (We proberen blijkbaar met z'n allen de wereld nog steeds te verbeteren, al is soms de vraag gerechtvaardigd of die nieuwe vindingen ook altijd daadwerkelijk een verbetering zijn.)

Zo is er voor mensen die te weinig orde in hun leven hebben de tip om een complottheorie te verzinnen. Maakt niet uit wat voor een complot het is, als je maar iemand de schuld kunt geven. De angst dat ‘de Russen zouden komen’ was de favoriete theorie van mijn goede oude vader. J.F. Kennedy zou vermoord zijn door de CIA, maar ook door de KGB, door de maffia, maar ook vast wel door Joe DiMaggio (van Marilyn Monroe, u weet wel), en misschien zat good old Joe inderdaad zelf bij de maffia, wie zal het zeggen. En de q-koorts is verspreid door buitenaardse wezens, die vaste voornemens hebben om de aarde te veroveren. Voor de zekerheid hebben die ook de hand gehad in het faillissement van Lehman en consorten.

Nog een interessant stukje. Even uit zijn verband gerukt, maar wel tekenend voor de taalrijkheid van de wetenschap:
(…)‘Er vindt dus geen ‘meiotische recombinatie’ plaats, een proces dat bij andere chromosomen mutaties corrigeert. Doordat Y integraal wordt doorgegeven aan de volgende generatie, kan een gunstige mutatie in MSY zich in de evolutie heel snel verspreiden, terwijl de rest van het dna daarop meelift. En dan is er nog ‘ectopische recombinatie’ in MSY, foutjes die leiden tot structuurwijzigingen van het chromosoom, in de vorm van duplicaties, inversies en deleties van stukjes dna.
De interessantste hypothese voor de dynamiek op Y is echter het verschil in paargedrag bij mens en chimpansee: de mate van ‘spermacompetitie’. ‘Als getrouwde man hoef je doorgaans niet bang te zijn dat je buurman beter sperma heeft. In een groep chimpansees is dat anders’, (…)’

En dat staat gewoon in de krant! Voor iedereen zomaar te lezen!

Tot slot nog een paar mooie koppen:
Synthetische bacterie knippert groepsgewijs. De klok tikt anders in hemelstenen. Nare stemmen zitten vooral rechts. De grutto verschiet van kleur.

Je reinste poëzie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten