donderdag 4 maart 2010

Partij voor de Dieren

En nu maar hopen dat drie maanden genoeg is voor de PVV om te bewijzen dat ze er een zootje van maken en dat ze heel Nederland tegen zich in het harnas jagen. Indertijd is dat de LPF ook goed gelukt. Daarna gelukkig nooit meer iets van ze vernomen.

Anderhalve week geleden las ik een uit mijn hart gegrepen stemadvies van Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het had als titel: Niet het primitieve ‘eigen soort eerst’. Ze betoogt dat je kunt zien aan de manier waarop mensen met lager geplaatsten en personen met minder status omgaan, hoe mensen echt zijn. Respectvol omgaan met de baas kunnen we allemaal wel, maar een underdog respectvol behandelen toont je ware aard.

Ze bedoelt (neem ik zo aan) kwetsbare en machteloze groepen: in vroeger tijden waren dat slaven, vrouwen en kinderen, tegenwoordig zijn dat de buitenlanders en andere mensen die niet ‘tot onze soort’ behoren. (Gisteren was er een aflevering van Little House on the Prairie op televisie waarin de vreselijke Harriet Oleson het leven van de ‘little man’ Lou Bates onmogelijk maakt. ‘Die man is een gedrocht! He is not one of us! I don’t trust him! Een mooie uitvergroting van het hedendaagse integratieprobleem.)

Roos Vonk gaat nog een stapje verder. Ze wil het opnemen voor een andere groep machtelozen: de dieren. Ze heeft geen goed woord over voor ’s mens motto: Erst das Fressen, dan die Moral. Ze is ervan overtuigd ‘dat er ooit een tijd komt waarin we met afgrijzen terugkijken naar de huidige bio-industrie, zoals we nu kijken naar slavernij en kinderarbeid. Dat daar een eind aan kwam, vond men destijds vast ook heel onhandig en economisch nadelig. Maar beschaving en moraal betekent nu juist dat je trouw bent aan waarden die je eigenbelang te boven gaan, ook als het niet goed uitkomt.’

Ik kan eigenlijk niet beter verwoorden dan Roos Vonk het doet en daarom neem ik haar conclusie integraal over, op het gevaar af dat ik de auteursrechtregels overtreed:
‘Stemmen voor de dieren gaat dan ook over veel meer dan alleen over dierenwelzijn. Het gaat over verder kijken dan je neus lang is; niet alleen ‘wat is goed voor mij’, niet dat primitieve ‘eigen soort eerst’. Wij zijn een soort die over de wereld heen dendert alsof alle andere dieren er zijn voor ons nut: om in veefabrieken voedsel van te maken, ter vermaak om kunstjes te doen, om cosmetica op te testen, om eenzaam in een hokje te zetten en incidenteel eruit te halen als het ons blieft. Zonder enig oog voor de eigen behoeftes van dieren, en de ontwapenende eigenaardigheden die ze laten zien als je ze de kans geeft. Zo hebben varkens 29 verschillende geluiden om hun gevoelens te uiten. In onze vee-industrie hoor je er maar één.
We hebben alles, en we blijven ons gedragen als de grote uitvreters van de aarde. Volstrekt ongevoelig voor het weerloze en kwetsbare. Alleen een principieel beschavingsoffensief is daartegen opgewassen.’

Ik weet alleen niet zo goed wat ik moet denken over PVV'er en dierenleedbestrijder Dion Graus. Het een lijkt in tegenspraak met het andere, maar als je de op YouTube circulerende filmpjes moet geloven, hebben we ook hier te maken met een gevaarlijke 'PVV-mafkees':
http://www.youtube.com/watch?v=0Ua_E3O1J4Q

Vanavond weer een heerlijke vegetarische stoofpot.

http://www.partijvoordedieren.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten