woensdag 24 februari 2010

Wissel

Wat zullen ze balen bij het reclamebureau dat de paginagrote advertentie ‘… feliciteert Sven met zijn tweede gouden medaille’ klaar had liggen. Niet sventastisch, niet Sven The Man, maar Sven de svlemiel. Geen goud voor Kramer, wel een loden medaille voor Gerard Kemkers, die met stip bovenaan komt te staan in de nieuw op te richten rubriek ‘black-out van de week’. Na de val van Annette en Peter Jan is de val van Gerard misschien nu ook aanstaande. Vijf jaar keihard werken met één vingerwijzing teniet gedaan. Mart Smeets mag dan laconiek stellen dat de wereld gewoon doordraait, maar voor Kramer en Kemkers stond hij echt even stil. De verkeerde wissel van Jan Bols (1971) wordt vanaf nu overvleugeld door die van Sven. Ook Hilbert van der Duim die een rondje te vroeg stopte (zie onderstaande link) en daarmee zijn wereldtitel verspeelde (1983) zal wellicht uit het collectieve geheugen verdwijnen en plaats moeten maken voor de blunder van Kemkers.

Want Kemkers is de boosdoener. Hij gaf het later zelf toe. Hij was schijnbaar zo druk bezig met schrijven dat Sven bijna drie seconden voorsprong had op Lee dat hij geen overzicht had over de wissels en de fout inging. Aanvankelijk dacht ik dat er misschien een misverstand aan het incident ten grondslag lag. Zoiets als: je gaat winnen! (Kramer verstaat ‘je moet naar binnen!) of ‘nu moet je beginnen! of (nog verwarrender) ‘de buit is binnen!’
Misschien moeten ze met elkaar afspreken dat Gerard alleen maar zinnen met aa en oe mag gebruiken. Makkelijk zat. Gaat Goeoed! Houd Moeoed! Haasten! SPOED!! Of - ook mooi - alleen maar applaudiseren zoals de coach van Sablikova.

Petje af voor de manier waarop Sven Kramer na afloop voor de camera’s reageerde. Waar iedereen verwacht had dat hij het hele stadion kort en klein zou slaan, stond hij (wel als in shock) de pers zeer ingetogen te woord, vertelde dat het zwaar kut was, maar dat iedereen fouten maakte.

Misschien moet de ISU zich maar weer eens buigen over de regels. Op verkeerd wisselen bijvoorbeeld een straf van vijf seconden geven in plaats van diskwalificeren. Hoewel Sven Kramer weer vier jaar moet wachten voordat hij zich weer Olympisch op de tien kilometer kan bewijzen, hoeft hij dat wat mij betreft niet te doen. Het is misschien een schrale troost, maar hij is en blijft gewoon de sterkste op deze afstand, daar heeft hij geen Olympische medaille voor nodig.
Laten we de ploegenachtervolging maar afwachten; daar zijn in ieder geval geen wisselproblemen mogelijk.

En het reclamebureau kan misschien zijn pijlen richten op een ‘Even Apeldoorn Bellen’-campagne met Kemkers in de hoofdrol.


http://www.sportkroniek.nl/sporthistorie1/810125_vdduim.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten