zaterdag 8 januari 2011

Shop skits

Veel komische sketches vinden plaats in een winkel. Vaak is de klant klungel, terwijl hij volgens het spreekwoord koning zou moeten zijn. In de meeste gevallen heeft de klant een klacht over een bepaald aangeschaft product, dat niet aan de wensen voldoet. Hoe absurder, hoe leuker, getuige de Cheese Shop Sketch van Monty Python waarin de klant in een kaaswinkel probeert kaas te bestellen. Na een opsomming van een lijst van de meeste buitenissige soorten kaas, geen van allen voorradig, blijkt dat de kaaswinkel helemaal geen kaaswinkel is, waarna de winkelier wordt neergeschoten. Eigenlijk de zwakste schakel van de hele scene, wat maar weer eens laat zien hoe moeilijk het is om een leuk idee goed af te ronden.
De Bookshop Skit volgt min of meer dezelfde gedachtelijn: een klant die een boek wil kopen, maar alleen maar vraagt naar niet bestaande titels of auteurs, zoals David Kopperfield door Edmund Wells. John Cleese in een van zijn vele overspannen rollen. Ook deze sketch gaat een beetje als een nachtkaars uit, maar het overgrote deel is hilarisch genoeg om op die slak zout te leggen.

Mooie Nederlandse voorbeelden zijn natuurlijk de dierenwinkelsketches van Jiskefet, waarin Herman Koch met vettige over het gehele hoofd gedrapeerde haarslierten, een verrot gebit en met een accent waarvan je plakken kunt snijden de dierenwinkelier speelt. Michiel Romein speelt de klant, altijd netjes in pak, met snor en hoog haar, die zijn zinnen uitspreekt (met de prachtigste zachte g die je je kunt voorstellen) als de eerste de beste toneelschoolleerling. Een zalfje voor de ziel.

Dat de inmiddels 80-jarige Ronnie Corbett met zijn tijd meegaat, bewijst onderstaande sketch. De sketch is niet zo briljant als dei van Monty Python of De Dierenwinkel, maar is op zijn manier toch wel geestig. Geheel in de traditie van Monty Python speelt zich de scene af in een winkel, dit keer een groentezaak. Dat Corbett nog steeds een groot mimisch komiek is, blijkt uit het feit dat hij op een bepaald moment zijn tegenspeler aan het lachen dreigt te maken, zoals Dudley Moore dat ook geregeld wist te flikken met zijn tegenspeler Peter Cook. De heer Corbett heeft een klacht over een, enfin, kijk zelf.

1 opmerking: