zondag 22 november 2009

Kantelpunten

Zondagmorgen, vaste prik: Vroege Vogels op de radio. Bewonderenswaardig, zoveel interessante onderwerpen er iedere week weer aan de orde worden gesteld. Dit keer onder andere een gesprek met Marten Scheffer, die dit jaar de Spinozapremie heeft gekregen voor zijn werk aan de 'stabiliteit van complexe systemen'. Dit uiteraard in verband met de dreigende klimaatveranderingen. 'Vergelijk het met een bootje waar een steeds hogere stapel spullen op het dek wordt geladen. Het evenwicht wordt ongemerkt fragieler totdat een laatste kleine verstoring het geheel kan doen kantelen', met alle gevolgen van dien. Terugkeren naar de toestand van voor het kantelpunt is vaak moeilijk of zelfs onmogelijk.
In veel gevallen komt de omslag relatief onverwacht en is die ongewenst, maar het tegendeel kan ook waar zijn. Kantelpunten kunnen bewust gecreëerd worden, juist om uit een negatieve spiraal te komen. Razend interessant en belangwekkend allemaal.

Op mooie dagen zie ik het leven als ‘een aaneenschakeling van hoogtepunten’. Eigenlijk is het meer een aaneenschakeling van kantelpunten. Het moment dat je kiest voor een carrière, een partner, kinderen. Maar ook het moment dat de weegschaal aangeeft dat je meer dan 100 kilo weegt of dat je ontdekt dat het lijf een intensieve pot voetballen op zaterdagmiddag niet meer kan hebben (in mijn geval geldt alleen het tweede voorbeeld).

Drie maanden geleden kwam er in ons leven ineens een kentering. Hond Joep had onverwacht zijn definitieve kantelpunt bereikt. Vandaag krijgen wij hond Banjer van de buren onder onze hoede. Wie weet helpt die ons weer een beetje de goede kant op te kantelen.

Voor meer informatie:
http://press.princeton.edu/titles/8950.html

Bekijk ook de site van Vroege Vogels: http://vroegevogels.vara.nl/

1 opmerking:

  1. Het leven als een voortdurende evenwichtsoefening – daar zit veel in.

    BeantwoordenVerwijderen